Οι ταπετσαρίες είναι ο πιο έξυπνος και οικονομικός τρόπος να αλλάξουμε το στυλ ενός χώρου κοσμώντας τον με μοτίβα και σχέδια τις επιτοίχιες επιφάνειες.

Οποιοδήποτε αντικείμενο, με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να φθείρετε σιγά σιγά. Κατά τον ίδιο τρόπο έτσι και η ταπετσαρία μπορεί με τα χρόνια να παρουσιάζει μικρές φθορές. Πριν βιαστείτε όμως να υποθέσετε ότι η ταπετσαρία σας χρειάζεται αφαίρεση ή αντικατάσταση, θα σας πούμε ότι μπορείτε να συντηρήσετε την ταπετσαρία σας χωρίς μάλιστα να ξοδέψετε πολύ χρόνο, κόπο και χρήματα.

Οι ταπετσαρίες είναι ο πιο έξυπνος και οικονομικός τρόπος να αλλάξουμε το στυλ ενός χώρου κοσμώντας τον με μοτίβα και σχέδια τις επιτοίχιες επιφάνειες.

Οποιοδήποτε αντικείμενο, με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να φθείρεται σιγά σιγά. Κατά τον ίδιο τρόπο έτσι και η ταπετσαρία μπορεί με τα χρόνια να παρουσιάζει μικρές φθορές. Πριν βιαστείτε όμως να υποθέσετε ότι η ταπετσαρία σας χρειάζεται αφαίρεση ή αντικατάσταση, θα σας πούμε ότι μπορείτε να συντηρήσετε την ταπετσαρία σας χωρίς μάλιστα να ξοδέψετε πολύ χρόνο, κόπο και χρήματα.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να τονίσουμε ότι μετά την εγκατάσταση της ταπετσαρίας στο σπίτι δεν θα πρέπει να πετάξετε κανένα από τα υλικά που χρησιμοποιήσατε καθώς αυτά είναι τα βασικά εργαλεία σας για την συντήρηση της ταπετσαρίας. Φυλάξτε το ρολό της ταπετσαρίας αλλά και την ειδική κόλλα κάπου, ώστε να τα χρησιμοποιήσετε μελλοντικά.

Οι κοινές ταπετσαρίες, είναι κατασκευασμένες από χαρτί. Σε κάποιες περιπτώσεις όπου η ταπετσαρία δεν έχει κολλήσει καλά μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο σκίσιμο. Τι κάνουμε λοιπόν για να το καλύψουμε; Σε καμία περίπτωση δεν τραβάμε κι άλλο την επιφάνεια που έχει ξεκολλήσει!

Αρχικά παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι από το ρολό της ταπετσαρίας και το κόβουμε τετραγωνισμένα προσέχοντας να αποσπάσουμε το τμήμα που ταιριάζει σχηματικά αλλά και στο μοτίβο με το κομμάτι της ταπετσαρίας που βρίσκετε στον τοίχο μας. Παίρνουμε την κόλλα, την εφαρμόζουμε στο κομμάτι της ταπετσαρίας που κόψαμε, και το κολλάμε πάνω στο τμήμα που έχει σκιστεί.

Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κοπίδι και κόβουμε περιμετρικά σε σχήμα τετραγώνου την περιοχή που είχε καταστραφεί και την αφαιρούμε προσεκτικά. Τώρα στον τοίχο σας υπάρχει ένα τετράγωνο κενό.

Με το που αφαιρεθούν και τα δύο κομμάτια, το παλιό που καταστράφηκε και το καινούριο που κολλήσαμε από πάνω, εμείς παίρνουμε το καινούριο κομμάτι και το προσαρμόζουμε επακριβώς στις διαστάσεις του τετράγωνου κενού που ανοίξαμε κόβοντάς το.

Ξαναπερνάμε με κόλλα το καινούριο κομμάτι και το κολλάμε πάνω στο κενό. Ο τοίχος σας θα φαίνεται σαν καινούριος χωρίς να φαίνονται οι σχισμές. Αρκεί μόνο να προσέξετε το τμήμα που κόψατε να έχει το σχέδιο που αποτελεί συνέχεια του σχεδίου της ταπετσαρίας που έχει κενό στον τοίχο σας. (Σκεφτείτε ότι είναι κάτι σαν να συναρμολογείτε κομμάτια παζλ)

Καθαριότητα ταπετσαρίας

Όπως λερώνονται οι τοίχοι, έτσι λερώνετε και η ταπετσαρία, σε αντίθεση όμως με την βούρτσα που θα χρησιμοποιούσαμε για την καθαριότητα του τοίχου, στην περίπτωση της ταπετσαρίας, πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα πανάκι βρεγμένο με χλιαρό νερό.

 

Θα δείτε ότι ο οποιοδήποτε λεκές θα αφαιρεθεί εύκολα. Μην επιχειρήσετε όμως να τρίψετε δυνατά με κάποια βούρτσα ή ισχυρό απορρυπαντικό καθώς μπορεί η ταπετσαρία σας να σκιστεί η να λάβει υγρασία και να φουσκώσει.